Op 1 juli aanstaande organiseren we Free Heri Heri Fryslân. Tijdens Free Heri Heri Fryslân herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij door Nederland op 1 juli 1863 met het uitdelen van het gerecht heri heri en een culturele route door Leeuwarden. Heri heri is een eeuwenoud Surinaams gerecht dat door de tot slaaf gemaakten werd gegeten op de plantages. Toegang tot dit evenement is gratis, reserveren is wel verplicht. 

Tijdens Free Heri Heri Fryslân herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij door Nederland op 1 juli 1863 met het uitdelen van het gerecht heri heri en een culturele route door Leeuwarden. Heri heri is een eeuwenoud Surinaams gerecht dat door de tot slaaf gemaakten werd gegeten op de plantages. 

Programma

Het programma start in het Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden waar, in samenwerking met Grandcafé De Walrus, de maaltijden heri heri worden bereid en uitgedeeld door onze Friese chef Reitse Spanninga. Tijdens de maaltijd ontmoeten we de zwarte page, een naamloze jonge bediende die afgebeeld staat op een schilderij naast twee Friese stadhouders. Het verhaal van deze jongen is het startpunt en de rode draad van de tocht. We wandelen langs het Natuurmuseum en Zalen Schaaf om te eindigen bij de Grote Kerk waar soliste Yanesh Sjoerdstra, onder begeleiding van een koor, de route zal afsluiten. Alle locaties hebben een link met het slavernijverleden van Fryslân, zoals opgetekend in het boek Sporen van het slavernijverleden in Fryslân van Barbara Henkes.

Toegangskaarten

Gratis toegangskaarten zijn beperkt beschikbaar via deze link en geven recht op een ‘Free Heri Heri’ maaltijd en deelname aan de route. Wees er dus snel bij! Er zijn verschillende aanvangstijden omdat de bezoekers in groepen van maximaal 50 tegelijk aan de route beginnen. Wilt u liever met een hele groep reserveren? Laat het ons dan weten via de mail.

De ontvangst is in Het Stadhouderlijk Hof, Hofplein 9 in Leeuwarden en het gehele programma duurt ca. 90 minuten. 

Dit project wordt mede ondersteund door Kleurrijk Fryslân en Solidair Friesland