Leeuwarden, 3 mei 2019

Aan de moskeeën en moslims in Friesland

Ieder jaar, volgens hetzelfde ritme, biedt de Kleurrijke kalender ons de gelegenheid om stil te staan bij belangrijke gebeurtenissen. Op 21 maart was het de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, maar ook het Joodse Poeriem (Lotenfeest) en het Hindoeïstische Holi Phagua (Nieuwjaarsfeest) en in het kerkelijk jaar is het Pasen net geweest. De islamitische vastenmaand Ramadan begint binnenkort. Het zijn jaarlijks terugkerende momenten tot bezinning.

Ook het gezamenlijk vieren van Bevrijdingsdag op 5 mei is zo’n jaarlijks terugkerend moment. Dit jaar valt het begin van de Ramadan ongeveer gelijktijdig met Bevrijdingsdag.

Al bijna 75 jaar vieren we de vrijheid.

Het toenemende antisemitisme, de schokkende recente aanslagen wereldwijd, de schietpartij in twee moskeeën in Christchurch, in Sri Lanka op kerken en hotels, de gebeurtenissen bij de As-Soennah moskee, de aanslag op een tram in Utrecht onlangs, allen met onschuldige slachtoffers, liggen ons nog vers in het geheugen. Deze gebeurtenissen laten ons zien, dat er weinig voor nodig is, om vuurtjes aan te wakkeren en dat in vrijheid leven niet vanzelfsprekend is.

Ieder jaar vieren Christenen met Pasen en andere religies en levensbeschouwingen op andere momenten, dat het leven sterker is dan de dood. Ieder jaar staan we er bij stil dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. En ieder jaar roepen we op om samen de vrijheid te vieren.

In deze tijd van polarisatie kiezen wij als Kleurrijk Fryslân steeds het midden als ons vertrekpunt. Om van daaruit het besef te doen groeien en het tij te doen keren, niet door strijd maar door dialoog.

Laten we ook dit jaar samen bezinnen, samen beleven en samen de vrijheid vieren.

Kleurrijk Fryslân wenst u een fijne maand Ramadan toe!

Met vriendelijke groet,

Sandra Roza

Voorzitter Kleurrijk Fryslân